YOGA IN DE GGZ
Vanuit mijn achtergrond als GZ-psycholoog en werkervaring in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) is het idee ontstaan om deze twee expertises samen te brengen.
​
De voordelen van yoga zijn inmiddels wijd bekend en dit is dan ook de reden dat steeds meer mensen yoga beoefenen. Langzaam maar zeker komen er steeds meer onderzoeken die de effecten van yoga op de gezondheid aantonen. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat yoga helpend is bij psychische klachten. Het blijkt dat yoga de hoeveelheid stresshormonen, cholesterol en ontstekingsstoffen in het bloed verlaagt. Met regelmatig bewegen in welke vorm dan ook bereik je een dergelijk effect. Maar: het bewust adem halen, vertragen van de ademhaling en lichaamsbewustzijn zijn vaardigheden die specifiek bij yoga ontwikkeld worden.
Dit werkt bij ‘gewone’ stress of spanningsklachten, maar ook bij bijvoorbeeld depressie, slaapproblemen, angstklachten, ADHD en post-traumatische stress (PTSS) klachten. Leren luisteren naar lichaamssignalen, de stressreacties in het lichaam reguleren met een rustige ademhaling en leren dat zelfs aan houdingen die alarmbellen doen afgaan een einde komt: dit zijn vaardigheden die bij yoga gestimuleerd worden en die rust en herstel bevorderen.
Bij yoga binnen de GGZ is kennis over psychiatrische ziektebeelden belangrijk, om de effecten van yoga te kunnen inschatten en deelnemers goed te kunnen begeleiden.
Yoga binnen de GGZ ondersteunt het lopende behandeltraject. Yoga is niet de therapie, maar werkt aanvullend op de behandeling met name op het gebied van lichaamsbewustzijn, ademhaling en ontspanning.
Wilt u yoga toevoegen aan het behandelaanbod binnen uw instelling? Of wilt u yoga aan uw medewerkers aanbieden? Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.